• Burrëri është të bësh mirë, kundër të keqes që të është bërë.
 • Burri eshte koka, kurse gruaja eshte qafa e shtëpisë. populli)
 • Butësia bën njeriun gjithçka, përveç pasurisë.
 • Çdo gabim i gruas së ndershme është i falur nga burri i saj. 
 • Çdo mizor e ka ditën e vet të gjykimit.
 • Çdo pësim është dhe mësim.
 • Ç’e do mallin , e ç’e do gjene, kur nuk ke burrë për të qenë.
 • Çfarë bën i ati, e heq i biri.
 • Çfarë e zë njeriun dhe nuk e heq?!
 • Çfare sheh ne fqi, prite ne shtëpi.
 • Çfare sjell nje ore, nuk e sjell nje vit.
 • Çfare ta ben goja, nuk ta ben armiku.
 • Cjapi mish e dhia tave.
 • Çka mbjell korr. (populli)
 • Ç’kerkoi e gjet, si shtroi fjet.
 • Çohu o i vdekur e ha pule te pjekur.
 • Dardha bie nen dardhe. (populli)
 • Dardha e ka bishtin mbrapa. (populli)
 • Dardha qe ka kokrra, qellohet me gure.
 • Dashuria është e ëmbël, kur përfundon është shumë e hidhur.
 • Dashuria është rrezja e jetës, jeta pa dashuri s’ka shije.
 • Degjo shtate a tete dhe perseri bej si di vete. (populli)
 • Delen që ndahet nga tufa e ha ujku.
 • Deles së qethur, nuk i ngjitet ferra.
 • Dhe kur deti kos të bëhet, për të varfërin nuk gjendet lugë.
 • Dhelpra kur nuk e mbërrin rrushin, thote është i thartë. (populli)
 • Dhi e zgjebur e bishtin përpjetë.
 • Dimri ha dhe kashten.
 • Dita e mirë, duket që në mëngjes. (populli)
 • Dita ka sy, nata ka veshe.
 • Djal i djalërise, shkop i pleqërisë.
 • Djali i pa nënë, si nata pa henë.
 • Djali nga barku yt, e miell nga thesi jot që të ngopesh.
 • Do dhe thele mbi bisht.
 • Dora e huaj nuk te kruan dot si jotja.
 • Dora jote, mëma jote.
 • Dora që nuk kafshohet, puthet.
 • Dru prej lisi, dhe grua prej fisi.
 • Duaje mikun me gjithe kusuret (hallet) e tij.
 • Duhen shumë mend që të mund shoqërohesh me njerëz pa mend.
 • Durimi është më e madhja trimëri.
 • Durimi ka dhe kufi.
 • Dy atllar në një mullar.
 • Dy duar për një kokë.
 • Dy here flitet ne mulli.
 • Dy mace, mundin një luan.