Category Archives: Letërsi

Një zbulim në gjuhën shqipe, më i vjetër se “Meshari”

LBRIShkrimi i librit më të vjetër në gjuhën shqipe ende nuk ka një përcaktim të saktë kohor. Deri tani është mbajtur “Meshari” i Buzukut që daton në mesin e shekullit XVI. Por, ne një studim i fundit i profesorëve Stefan Schumacher dhe Joachim Matzinger nga Akademia e Shkencave Austriake, eshte zbuluar një dokument që mendohet t’i përkasë shekullit të XIV, ku shkruhet një shqipe me germa latine.

Read more ...

Mesazhi i një nate pranvere-Skicë-

Albert-zholiAlbert Z. ZHOLI
Atë mbrëmje pranvere isha tepër i lodhur. Sa hyra në shtëpi mbylla celularin dhe u shtriva në krevat, pa komunikuar me njeri. Gjumi më zuri menjëherë si me magnet. Të nesërmen, kur u ngrita, koka më

Read more ...

Protected: Bardhyl Mahmuti-Kapitulli 1-5

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Read more ...

Krijuesja e Harry Potter me një libër të ri

krijuesja_e_haritKrijuesja e Harry Potter, JK Rowling do të publikojë këtë verë një tjetër novelë të zhanrit krim, që do të jetë e dyta nën pseudonimin Robert Galbraith. Sipas BBC, libri do të publikohet më 19 qershor me titullin “The Silkworm” (Krimbi i Mëndafshit), në qendër të të cilit do të jetë sërish detektivi Cormoran Strike, i prezantuar në librin e vitit 2013 “The Cuckoo’s Calling”

Read more ...

ALFABETI I GJUHËS SHQIPE – KONGRESI I MANASTIRIT

xhelal-zejneleiShqipja e shkruar dokumentohet që nga shekulli XIV me alfabetin latin. Autorët e shekujve XVI dhe XVII përdorën alfabetinlatin, të plotësuar me pesë shkronja të posaçme. Po këtë alfabet, të plotësuar me ndonjë shenjë greke, e përdorën edheshkrimtarët arbëreshë. Duke qenë se  greqishtja përdorej si gjuhë e kishës ortodokse, shqipja u shkrua edhe meshkronja greke. Nën trysninë

Read more ...