Category Archives: Kulturë

1400 kryeveprat që Hitleri zotëronte

pikturat-HitleriNë fundjavë policia gjermane ka publikuar rezultatin e një hetimi më shumë se 1-vjeçar për gjetjen dhe rivënien nën kontroll të më shumë se 1400 vepra të artit të punuara nga autorë më me zë të shekullit të kaluar.Veprat e sekuestruara, kryesisht piktura mendohet se i përkisnin koleksionit personal të Adolf Hitlerit.

Read more ...

Paskal Milo: Zogu, pakt me serbët për të shpërngulur shqiptarët e Kosovës

Paskal-MiloNga: FATMIRA NIKOLLI– “Politika e jashtme e Shqipërisë” është titulli i librit të prof.Paskal Milos që promovohet sot para lexuesit. Studimi përfshin vitet 1912-1939, me zhvillimet kryesore dhe mënyrën se si Shqipëria e sapo bërë shtet u shfaq në arenën ndërkombëtare. Çështjet më të debatuara, emrat më të njohur të historisë sonë risillen të zhveshur nga legjendat, për t’u prezantuar nën dritën e dokumenteve dhe analizës së ftohtë e

Read more ...

Hapet panairi i 12_të,i librit në Tetovë,

Panairi_libritKa filluar për të dymbëdhjetën herë në Tetovë panairi i librit shqip. Kryetari i Shoqatës së Botuesve Shqiptarë Qamil Rufati, tha se ky panair që nga viti 1994 mbahet në Tetovës dhe gjithnjë e më shumë ka tërhequr lexues e në të njëjtën kohë edhe ka shtuar numrin e shtëpive botuese pjesëmarrëse në këtë panair. Ndërkohë që hapjen solemne të panairit e ka bërë kryetarja e komunës së Tetovës Teuta Arifi.

Read more ...

200 vjetori i gjeniut të muzikës

V erdi

“La donna e mobile”, kushdo e ka të ngulitur në vesh arien e mrekullueshme nga opera “Rigoletto” e Guiseppe Verdit që është kënduar pothuajse në çdo skenë të botës e padyshim nga tenorë të mëdhenj, ndër ta edhe prej të famshmit Luciano Pavarotti.

Read more ...

Diktaturat i kanë ishujt e tyre të ndëshkimit

Sergio BitarSergio Bitar, politikani kilian që përjetoi internimin nga regjimi i Pinochet-it, erdhi në Kosovë në PriFest me librin “Isla Dawson 10”, i shndërruar në film, për të treguar përvojat e tij të këqija me diktaturat. Për gazetën “Jeta” në Kosovë thotë se kujtimet duhet të mbeten gjallë, të shkruhen, e të tregohen, për t’u liruar prej

Read more ...