Category Archives: Dosje

Pse Tito kundërshtoi Kushtetutën e vitit 1974 dhe Kosovën!

Tito791– “Rrëfimi i fundit i Titos” është libër që rrëzon shumë mite të krijuara ndër shqiptarë mbi Presidentin e mirë të Jugosllavisë, Tito i cili u dha shumë të drejta, shkarkoi shefin famëkeq të UDB-së, Rankoviç dhe aq shumë “u mungoi” pas vitit 1981, kur ata filluan të keqtrajtohen, përdhunohen dhe vriten!

Read more ...

Kufijtë e Shqipërisë dhe copëtimi në vitin 1913

ndarja-eshqiperiseNjë analizë nga revista e njohur angleze “The Economist” për ngjarjet politike të zhvilluara në Shqipëri në vitin 1913. Është thënë se ambasadorët e Fuqive, të cilët u takuan në Londër, kanë shmangur rrezikun më të madh për shpërthimin e Luftës së Parë Botërore.

Read more ...

Një rrëfim i gazetës kroate “Ilustrovani List” për Isa Boletinin

IsaboletiniIsa Boletini është lindur në Mitrovicë (Fushë Kosovë – Kosovë) dhe është rritur në një mjedis konfliktesh të përhershme. Ishte një burrë i hedhur, guximtar, një njeri i gjithanshëm, por mbi të gjitha veçohej për dhuntinë që kishte për të marrë dhe gjetur përkrahjen në rrethin e tij.

Read more ...

Beteja e Paqenë në Fushë të Mëllenjave (kosovo polje) më 1389

Ndodhia në rrjedhë të poshtme të lumit Llap në verë të vitit 1389 ishte moment historik pa asnjë ndikim për ndryshime të marrëdhënieve ekzistuese në vendet e përfshira në ngjarje. Ajo ngjarje në historiografi depërtoi ngadalë dhe u ngulitë me emërtimin Beteja [e Parë] në Fushën e Mëllenjave (Kosovo Polje, në serbisht) e vitit 1389, duke e mveshur me përmasa fantastike.

Read more ...

Arkiv: Intervistë e Isa Boletinit për gazetën ruse „Birzhevijih Vjedomosti“ – korrik 1912

isa_boletiniIntervistë e Isa Boletinit për gazetën ruse „Birzhevijih Vjedomosti“ e publikuar edhe në gazetën „Politika“ të Beogradit me 20 korrik 1912 me titull “Boletinac o Srbiji“ – (Pobunjenicki vogja zhali se na Srbiju i Srbe)

Read more ...