Category Archives: Aforizma

PARAJA TE JEP USHQIMIN POR JO OREKSIN.

USHTRIA ESHTE SI NJE FUSHE KU KULTIVOHET NJE LLOJ PEME QE AJO TE MOS JAPE KURRE FRUTA.

FATI I MIRE ESHTE I VERBER, POR FATI I KEQ SHEH SHUME MIRE, MADJE QELLON NE SHENJE EDHE NE MES TE ERRESIRES.

SHUME GRA I PERKUSHTOHEN ZOTIT KUR NUK I DUHEN ME DJALLIT.

Read more ...

Malet tunden, por nuk bien

Malet tunden, por nuk bien.
Mali me mal nuk piqet, njeriu me njerine piqet.
Më i poshtri njeri është ai i cili kërkon mirësi nga një i poshtër.
Me mikun ha e pi e pazar mos bë.
Me mire vdekur e me nder, se sa gjalle e i turperuar.
Me mire nje dite ne liri, se njeqind vjet ne roberi.
Mendja e njeriut kuptohet me të folur dy tri fjalë, por zemra e tij s’mund të kuptohet as për disa vjet.
Mendja e zbukuron njeriun.

Read more ...

Duaje mikun me gjithe kusuret (hallet) e tij.

Butësia bën njeriun gjithçka, përveç pasurisë.
Çdo gabim i gruas së ndershme është i falur nga burri i saj.
Çdo mizor e ka ditën e vet të gjykimit.
Çdo pësim është dhe mësim.
Ç’e do mallin , e ç’e do gjene, kur nuk ke burrë për të qenë.
Çfarë bën i ati, e heq i biri.

Read more ...

Bjeri pragut te degjoje dera

Atje ku ka, edhe derdhet.
Ato ç´ka di një njeri në krahasim me ato ç´ka nuk di , janë kurrgjë.
Babë e nënë, vëlla e motër, nuk të bëhet askush.
Bark gunga, s’ja din bark petes.
Barku është i vellaji i detit.

Read more ...

Dita ka sy, nata ka veshe.

Deles së qethur, nuk i ngjitet ferra.
Dhe kur deti kos të bëhet, për të varfërin nuk gjendet lugë.
Dhelpra kur nuk e mbërrin rrushin, thote është i thartë. (populli)

Read more ...